Characterization of the pork sector in the productive core of Argentina: a look at small producers
DOI:
https://doi.org/10.48162/rev.39.159Palabras clave:
producción porcina, estratos, Buenos Aires, infraestructura, sanidadResumen

Pros and cons of pork production in Argentina underscore the need to have information to empower pork producers. This study characterizes three pork production strata (Small, Medium, and Large) in north Buenos Aires using surveys (n=40). We provide information on farms, management practices, infrastructure, technology and commercial activities. We found significant differences (p-value < 0.05) between strata in the use of artificial insemination and effluent treatment (mainly through lagoons and soil application) regarding infrastructure and technology. Additionally, there was a trend towards breeding in confined systems as the size of the production increased. Furthermore, despite 72.50% of surveyed producers having reported access to professional veterinary advice, we found a significant difference (p-value = 0.0167) in access between the Small (45.45%) and Large (100%) strata. Regarding commercialization, data indicated piglet sales as the predominant activity, with pig farming serving as a supplementary source of income for most producers. These findings show the need for professional intervention in smaller-scale pig farms to overcome structural barriers and access to the production chain.
Highlights:
- The majority of surveyed pork producers (82.05%) relied on natural mating for breeding, with significantly greater access to artificial insemination in the Large stratum.
- For the first time, information is presented on effluent disposal and/or treatment processes to reduce contaminants, along with workforce size, within the study area.
- A Significant proportion of surveyed swine producers (72.50%) received veterinary advice, though there was a statistically difference between the Small and Large strata.
- Predominant proportion of producers (65%) reported primarily selling piglets, with private sales prevailing in the Small and Medium stratum.
Descargas
Citas
Acosta Sosa, M. A. 2018. Instalaciones porcinas orientado al pequeño y mediano productor del NEA y NOA. Ediciones INTA. Colonia Benítez. Chaco. p 10.
Albuquerque, U. P.; Paiva de Lucena, R. F.; Machado de Freitas Lins Neto, E. 2014. Selection of research participants. In: Albuquerque, U. P.; Fernandes Cruz da Cunha, L. V.; Farias Paiva de Lucena, R.; Nóbrega Alves, R. R (eds). Methods and techniques in Ethnobiology and Ethnoecology. Humana press. New York. USA. 1-14. https://doi.org/10.1007/978-1- 4614-8636-7
Arisnabarreta, E. R.; Allende, R. A. 2017. Manual de inseminación artificial en porcinos. Buenos Aires. 130 p.
Bautista-Martínez, Y.; Granados-Rivera, L. D.; Jimenez-Ocampo, R.; Maldonado-Jáquez. 2024. Morphostructural composition and meat quality in local goat kids from the northeastern region of Mexico. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo. Mendoza. Argentina. 56(1): 127-137. DOI: https://doi.org/10.48162/rev.39.129
Beily, M. E. 2005. Caracterización de efluentes de cerdo, con énfasis en su degradabilidad anaeróbica. Tesis de Maestría en Gestión Ambiental. Escuela de Posgrado. Instituto Tecnológico de Buenos Aires.
Bencomo, A. B. G. 2010. Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria. INTA. Managua. Instituto Nacional Tecnológico. Managua. Nicaragua.
Benés, G.; Cendon, M. 2013. La cadena de la carne porcina en la provincia de Buenos Aires. In: Iglesias, D. H.; Ghezan, G. (eds). Análisis de la cadena de la carne porcina en Argentina. Estudios socioeconómicos de los sistemas agroalimentarios y agroindustriales N°12. Argentina. 55-69.
Braun, R. 2016. Producción porcina: el complejo educativo-productivo de la actividad en Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Santa Rosa. La Pampa. pp. 213-225.
Braun, R. O.; Cervellini, J. E.; Muñoz, M. V. 2017. Potencialidades y restricciones del sector porcino en Argentina. Revista Negocios Agroalimentarios. 2(2): 28-33.
Campagna, D. 2005. Caracterización de los principales componentes de los sistemas de producción de cerdos a campo en Argentina. III Encuentro Latinoamericano de especialistas en sistemas de producción porcina a campo. Marcos Juárez. Argentina. 6 y 7 de noviembre 2003.
Campagna D. 2011. Instalaciones. En Brunori J.; Rodriguez Fazzone M.; Figueroa M. E. (Eds.). Buenas Prácticas Pecuarias (BPP) para la producción y comercialización porcina familiar. Buenos Aires, Argentina. 105-138.
Fages, S.; Williams, S.; Valette E. 2021. Producción de lechones. In: Williams, S. I. (ed). Manual de producción porcina: Cadena de valor de la producción sustentable en Argentina. La Plata, Argentina. 104-117. https://doi.org/10.35537/10915/130187
Fávero, J. A.; Pereira de Figueiredo, A. 2009. Evolução do melhoramento genético de suínos no Brasil. Revista Ceres. 58(4): 420-427.
Garzón, J. M.; Moncarz, P.; Rosetti, V.; Torre, N.; Bullano, F.; Fiant, S.; Agusto, G. 2015. El aporte del campo a la economía de Córdoba. Instituto de estudios sobre la realidad argentina y latinoamericana - IERAL-Bolsa de Cereales de Córdoba. 117-120.
Gregoretti, G.; Baudracco, J.; Dimundo, C.; Lazzarini, B.; Scarel, J.; Alesso, A.; Machado, C. 2024. Traditional cow-calf systems of the northern region of Santa Fe, Argentina: current situation and improvement opportunities. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo. Mendoza. Argentina. 56(1): 106-116. DOI: https://doi.org/10.48162/rev.39.127
Guardatti, S.; Huerga, I. R.; Magnano, L.; Martinez, C.; Porfiri, F. 2017. Sistemas de producción de porcinos. Tamaño de los emprendimientos y disposición final de residuos y efluentes en tres grupos de productores del sur de la provincia de Santa Fe. In: Longo, A. (ed) Desarrollo Territorial: abordaje de procesos complejos en la nueva ruralidad. Santa Fe. 120 p.
Herrero M.; Gil S. 2008. Consideraciones ambientales de la intensificación en la producción animal. Ecología Austral. 18: 273-289.
INDEC. 2020. Censo Nacional Agropecuario 2018: resultados preliminares, ganadería. Instituto Nacional de Estadística y Censos. Ciudad Autónoma de Buenos Aires. 94 p.
Knox, R. V. 2016. Artificial insemination in pigs today. Theriogenology. 85(1): 83-93. https://doi. org/10.1016/j.theriogenology.2015.07.009
López Parra, J. C.; Marini, P. R.; Macagno, A. J.; Bó, G. A. 2024. Effect of three different fixed-time AI protocols on follicular dynamics and pregnancy rates in suckled, dual-purpose cows in the Ecuadorian Amazon. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo. Mendoza. Argentina. 56(1): 138-148. DOI: https://doi.org/10.48162/rev.39.130
Millares, P.; Odetto, S.; Pietrantonio, J.; Denegri, D. 2011. Planificación y gestión productiva-comercial de la actividad porcícola familiar. In: Brunori, J.; Rodriguez Fazzone, M.; Figueroa, M. E. (eds). Buenas Prácticas Pecuarias (BPP) para la producción y comercialización porcina familiar. Argentina. 35-54.
Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca. 2021. Anuario porcino 2021. 41 p.
OECD. 2023. Meat consumption (indicator). Accessed on 07 February 2023. DOI:10.1787/fa290fd0-en
Panichelli, D. 2011. Manejo medioambiental. In: Brunori, J.; Rodriguez Fazzone, M.; Figueroa, M. E. (eds). Buenas Prácticas Pecuarias (BPP) para la producción y comercialización porcina familiar. Buenos Aires, Argentina. 237-260.
Pearson, K. 1900. On the criterion that a given system of deviations from the probable in the case of a correlated system of variables is such that it can be reasonably supposed to have arisen from random sampling. Philosophical Magazine Series. 50(302): 157-175. https://doi. org/10.1080/14786440009463897
Pouiller, C. 2019. Maíz. In: Siutti, E. (ed). Revista Mercados Agropecuarios N°11. Subsecretaría de Mercados Agropecuarios. Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de la Nación. Argentina. 22 p.
R Core Team. 2013. R: A language and environment for statistical computing. R foundation for Statistical Computing. Vienna, Austria. http://www.R-project.org/
Rearte, D. 2011. Situación actual y prospectiva de la ganadería argentina, un enfoque regional. Asociación Latinoamericana de Producción Animal. 19(3-4): 46-49.
Secretaría de Agricultura, Ganadería y Pesca. 2022. Boletín porcino, noviembre 2022. Ministerio de Economía de Argentina.
SENASA. 2022. Caracterización de existencias porcinas. Marzo 2022. Coordinación General de Sistemas de Gestión Sanitaria. Dirección de Ejecución Sanitaria y Control de Gestión. Dirección Nacional de Sanidad Animal.
Singleton, W. L. 2001. State of the art in artificial insemination of pigs in the United States. Theriogenology. 56: 1305-1310. https://doi.org/10.1016/S0093-691X(01)00631-8
Weitze, K. F. 2000. Update on the worldwide application of swine AI. In: Johnson, L. A.; Guthrie, H. D. (eds). IVth International Conference on Boar Semen Preservation. Beltsville. Maryland. USA. 141-146.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2018 Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 3.0.
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan las Políticas Editoriales.










.jpg)



